Historie a současnost vývoje technických prvků a doplňků horského kola \\ - Škarka, Jan (Jihočeská univerzita, 2007)
Diplomová práce popisuje historický vývoj vybraných prvků horského kola. Od začátku sedmdesátých let k modelovým řadám komponentů pro rok 2007. Je rozdělena do dvou hlavních částí. První se zabývá obecnou rovinou daného úkolu, kterou představuje historie vynálezu jízdního a horského kola. Následuje přehled jednotlivých disciplín světové soutěžní cyklistiky se zaměřením na disciplíny horských kol. Druhá část řeší vlastní problematiku práce, podávající konkrétní přehled o vývoji jednotlivých částí. Vývoj je zpracován z hlediska historického přehledu, věnující se zásadním a v menší míře i nevšedním konstrukčním řešením.
Historical and Current Evolution of Components and Accessories of Mountain Bikes\\
Keywords: komponent; konstrukce; materiál; systém; technologie; trend; vývoj; component; construction; material; system; technology; trend; development