Určovací klíč (příručka) pro determinaci běžných organismů lesních ekosystémů využitelný na 2. stupni ZŠ - Goldfingerová, Aneta (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce se zabývá revizí běžně se vyskytujících organismů lesních ekosystémů v učebnicích přírodopisu a v regionu Českokrumlovska a jejich zpracováním do stručného klíče, využitelného na 2. stupni základních škol. Teoretická část pojednává o lese a jeho proměnách, lesních společenstvech, zakotvení uvedené problematiky v rámcovém vzdělávacím programu a vývoji a tvorbě určovacích klíčů. Praktická část popisuje výskyt lesních organismů v dostupných učebnicích přírodopisu, na jehož základě a s přihlédnutím k regionálním specifikům byl vytvořen určovací klíč (příručka), jehož hlavním posláním je naučit žáky s podobnými, daleko komplexnějšími, materiály pracovat.
Taxonomic key (handbook) to determine common organisms of a forest ecosystem applicable to lower secondary schools
Keywords: les; organismus; klíč; určování; forest; organism; key; identification