Identifikace železničních vozů na základě obrazové informace - Šeps, Pavel (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato magisterská práce se zaměřuje na návrh a vytvoření systému pro identifikaci železničních vozů na základě identifikační informace, která se nachází na boku každého vagónu. Popisuje nalezení optimálního předzpracování nalezeného snímku, porovnání OCR služeb, nalezení vhodných technologií a vyhodnocení kvality vytvořené aplikace. Součástí práce je také popis stávajících řešení, popis vývoje a funkčnosti aplikace. Pro získání snímků vozů je navržena a sestavena fotopast, která je umístěna v blízkosti vlakového kolejiště. K nalezení identifikačních informací byla naučena vlastní neuronová síť. Pro vytvoření testovacích a trénovacích množin určených k učení neuronové sítě, byla vytvořena vlastní anotační aplikace. Tuto neuronovou síť implementuje aplikace pro identifikaci železničních vozů. Aplikace také využívá služby Azure pro OCR. Identifikační aplikace je určena k automatizaci manuálního procesu. Systém je připravený pro použití v reálném provozu.
Identification of railcars based on image information
Keywords: železniční vůz; vlak; fotopast; OCR; azure; raspberry pi; neuronová síť; hluboké učení; Javascript; Vuejs; Python; C# .NET; Entity Framework; Tensorflow; OpenCV; UIC; anotace dat; detekování objektu; strojové vidění; lokalizace; railway wagon; train; photo trap; OCR; azure; raspberry pi; neural network; deep learning; Javascript; Vuejs; Python; C# .NET; Entity Framework; Tensorflow; OpenCV; UIC; data annotation; object detection; computer vision; localization