Informovanost žen o rakovině děložního čípku - Pochopová, Jana (Jihočeská univerzita, 2010)
ABSTRAKT Informovanost žen o rakovině děložního čípku Karcinom děložního čípku je celosvětově jedním z nejzávažnějších nádorových onemocnění žen. Ročně touto chorobou onemocní celkem asi půl milionu z nich a přes 250 tisíc žen zemře. V České republice situace také není nikterak uspokojivá, každý rok je zaznamenáno téměř 400 úmrtí. I přesto se však jedná o typ rakoviny, kterému lze poměrně úspěšně předcházet. Tato problematika je v dnešní době velmi aktuální, proto jsem si jako téma bakalářské práce zvolila ''Informovanost žen o rakovině děložního čípku.'' Teoretická část obsahuje nejdůležitější informace o tomto onemocnění, diagnostice, terapii a možnostech prevence. V praktické části jsem se snažila zjistit stupeň informovanosti dívek a žen ohledně této choroby a frekvenci docházení na gynekologické prohlídky. Výzkumná část práce byla realizována kvantitativním způsobem, zvolila jsem metodu dotazování, techniku dotazníku. Respondentkami byly studentky středních škol ve Žďáře nad Sázavou a jejich matky. Celkem byly získány informace od 90 ti dívek a 75 ti matek. Cílem mé práce bylo zmapovat informovanost žen o rakovině děložního čípku, dílčím cílem pak zjistit zájem žen o očkování. Oba záměry byly naplněny. Na počátku byly stanoveny tři hypotézy: 1. Informovanost o tomto onemocnění závisí na věku, 2. Ženy mají zájem o očkování, 3. Ženy chodí na pravidelné gynekologické prohlídky. Z těchto tří hypotéz byla potvrzena pouze poslední. Práci a její výsledky lze využít ke zlepšení informovanosti dívek a žen o tomto onemocnění a k uvědomění si důležitosti pravidelných preventivních prohlídek. Taktéž mohou vést k větší medializaci dalších možností prevence, jako je např. očkování a zdravý životní styl. Praktická část práce může dále posloužit školám, které by se na základě získaných údajů zaměřily na kvalitnější osvětovou činnost pro své studentky.
Informedness of women about suppository uterine cancer
Keywords: HPV infekce; Karcinomy; Prekancerózy; Prevence; Screening; Terapie; HPV infection; Cancers; Precancers; Prevention; Screening; Therapy