Přínos paliativních týmů pro zdravotnická zařízení - Křížová, Helena (Jihočeská univerzita, 2022)
Cílem bakalářské práce bylo zjistit funkčnost paliativních týmů, jejich přínos pro zdravotnická zařízení a potřebu při poskytování péče pacientům s nevyléčitelným onemocněním a ukončenou léčbou. Práce se také zaměřuje na jednotlivé členy paliativního týmu a jejich role. Metodika a výzkumný soubor: Ke splnění stanovených cílů bylo využito kvalitativního výzkumného šetření formou polostrukturovaného rozhovoru se členy paliativního týmu. Výsledky rozhovorů byly následně analyzovány pomocí otevřeného kódování metodou tužka-papír a následně rozděleny do jednotlivých kategorií s podkategoriemi. V rámci výzkumu k této bakalářské práci byly stanoveny čtyři základní kategorie, které jsme následně rozdělili na další tři podkategorie. Výzkumný soubor tvořilo jedenáct členů paliativních týmů čtyř vybraných nemocnic v České republice. Výsledky: Bylo zjištěno, že vznik a působení paliativních týmů v dotazovaných nemocnicích jsou považovány za velký přínos pro zdravotnická zařízení. Námi získané výsledky mohou posloužit jako podklad pro vznik informačních brožur pro jednotlivá oddělení nemocnic, další zdravotnická zařízení, ale i veřejnost. Tato bakalářská práce může být použita jako téma pro vzdělávací semináře pro sestry, lékaře a další pomáhající profese.
The Benefit of Palliative Care Teams for Healthcare Facilities
Keywords: Multidisciplinární tým; paliativní péče; role členů paliativního týmu; rozdělení paliativní péče; Multidisciplinary team; palliative care; the role of palliative care team members; division of palliative care