Sémiotická analýza hudebního videoklipu Evropo dýchej - Sirová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2018)
Diplomová práce se zaměří na oblasti hudby, filmu, literatury a výtvarného umění islám-ských zemí, a to z hlediska materiálu, který opouští původní kulturní a náboženský kon-text a je "odeslán" k recepci v kontextu stabilizované západní kultury. Autorka práce vybere dle svého vlastního uvážení ty nejpodstatnější a nezajímavější umělce, kteří se narodili nebo stále žijí v jedné z islámských zemí, a jejich tvorbu bude dále interpretovat z hlediska její recepce na kulturu západního světa ve smyslu jejich vlivu a dopadu. Me-todologicky se práce bude opírat o koncept kulturního transferu, který rozpracovala kul-turální studia v posledních desetiletích.
Sémiotic Analysis of the Music Video "Evropo dychej"
Keywords: islám; popkultura; muslimové; Olivie Žižková; Evropo dýchej; videoklip; sémiotická analýza; migrace; migrační krize; islam; popculture; muslims; Olivie Žižková; Evropo dýchej; video clip; semiotic analysis; migration; migrant crisis