František Xaver Paleček. Portrét českého Vianneye - Sekyrka, Pavel (Jihočeská univerzita, 2014)
Disertační práce pojednává o životě, pastoračním díle a historickém odkazu P. Františka Xavera Palečka (1859-1926) české společnosti. Autor postihuje život Františka Xavera Palečka, oddělenou a stěžejní prací je posléze zpracování jeho pastorační činnosti v regionu. Rozebírána je jeho četná kazatelská, zpovědní, spolková, pedagogická a charitativní činnost; které učinily P. Palečka věhlasným již za jeho života, hlavně za je 24 leté působení v obci Kovářov ve středních Čechách. Práce se dále zabývá jeho politickými názory, stejně jako jeho materiálním zázemím a jeho každodenními kroky v regionu. V závěru práce je ve vzpomínkách odkazováno na život P. Palečka po smrti a jeho vliv na společensko-duchovní události v regionu na desetiletí dopředu. Tato práce je zpracována především na základě dosud nepublikovaných archivních pramenů. Dříve publikovaná literatura, samizdaty, vzpomínky pomáhaly sekundárně dotvářet rámec práce zvláště tam, kde primární prameny nenabízely kontinuitu.
P. František Xaver Paleček: Portrait of Czech Vianneye
Keywords: F. X. Paleček; Český Vianney; zpovědník; kazatel; zakladatel náboženských spolků; Kovářov; F. X. Paleček; Czech Vianneye; confessor; preacher; founder of religious clubs; Kovářov