Aromaterapie jako součást relaxačních technik. - Jírová, Jana (Jihočeská univerzita, 2009)
Moje práce se zabývá uplatněním aromaterapie jako součásti relaxačních technik. V teoretické části jsem se zabývala definicí relaxace a jejím významem. Nejvíce jsem se však věnovala samotné aromaterapii. Zaměřila jsem se na význam slova aromaterapie, historii a na současné využití. Dále jsem se věnovala bylinám a éterickým olejům, které bezpodmínečně k aromaterapii patří. Praktická část zahrnuje vyhodnocení šetření aplikovaného na studentech Výchovy ke zdraví, které bylo zaměřeno na sledování názoru na alternativní prevenci/léčbu a na její začlenění do osnov předmětu Regenerace vyučovaného na Výchově ke zdraví. Výzkumnou metodou byl dotazník doplněný rozhovorem. Výsledky šetření ukazují, že preference alternativní prevence/léčby stoupají na úkor farmaceutických prostředků. Studenti by rádi uvítali rozšíření si znalostí o tuto relaxační techniku, kterou by měli možnost využívat nejen pro své potřeby, ale i ve svém budoucím zaměstnání.
Aromatherapy as a part of relaxation techniques.
Keywords: aromaterapie; éterický olej; relaxace; prevence; léčba; alternativní způsob.; aromatherapy; etheric oil; relaxation; prevention; treatment; alternative technique.