Konfrontace Východní a Západní Spirituality: možnosti a meze současných alternativních přístupů k transcendentnu - Klozar, Karel (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce se zabývá zkoumáním transcendentna ve vztahu k lidskému bytí skrze extraspektivní a intraspektivní analýzu některých typových odlišností západního a východního přístupu k bytí a z toho vyplývající specifika v pojetí transcendnetna. Zdůraznění některých zásadních typových rozdílů na úrovni extraspektivní. Hledání styčných ploch na úrovni intraspektivní ? skutečných, zdánlivých a možných. Inspirace Jungovým kolektivním nevědomím a procesem individuace jako klíčem k možnému pochopení podstaty člověka jakožto ohniska vztažení univerzálního a individuálního. Transcendentno jako společný cíl, nebo jablko sváru? Jsou východní a západní cesty k transcendentnu vzájemně slučitelné? Je možná dialektika východního a západního přístupu k transcendentnu, která by ukázala ?vyššího třetího? v podobě nejzákladnější a nejzazší formy zkušenosti, neredukované uchopujícím výkladem? Integrace vědomého a nevědomého jako základní stavební kámen mostu mezi Východem a Západem.
Confrontation of western and eastern spirituality: options and limitations of contemporary approaches the transcendent
Keywords: náboženství; spiritualita; Východ; Západ; paradox; Jungova individuace; poznání; čin; posvátno; příčinnost; polytheismus; monotheismus; cyklický čas; lineární čas; meditace; analytická meditace; vizualizace; kontemplace; bön; Zhang Zhung; meditování; účel; určení; svobodný člověk; empirický; transcendentno; původní fenomén; subjekt; objekt; redukcionismus; tenze; vztah; kultura; bytostné Já; archetyp; křesťanství; transcendentální subjekt; religion; spirituality; East; West; paradox; Jung's individuation; cognition; action; saint; causality; polytheism; monotheism; cyclic time; linear time; meditation; analytic meditation; vizualization; contemplation; yungdrung bon; Zhang Zhung; meditation; purpose; determination; free man; empirical; transcendent; subject; object; reductionism; relation; culture; self; archetype; christianity