Komparativní analýza české a italské úpravy pracovního poměru a příslušné právní terminologie. - Vlčková, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2013)
Hlavním cílem této bakalářské práce je porovnat českou a italskou úpravu pracovního poměru a na základě toho zjistit, do jaké míry jsou tyto dvě úpravy podobné nebo rozdílné. Práce je rozdělená do pěti větších kapitol, které jsou následně rozdělené na menší podkapitoly. V první kapitole se zabývám historií pracovního práva a jeho právním základem v obou zemích. Ve druhé kapitole se detailněji zaměřuji na jednotlivé druhy pracovněprávních vztahů v České republice a následně v Itálii. Ve třetí kapitole přibližuji pravidla týkající se pracovních smluv, vzniku a zániku pracovního poměru v těchto dvou státech. Ve čtvrté kapitole, která je stěžejní částí práce, provádím na základě zjištěných skutečností komparaci s důrazem na odlišnosti či podobnosti obou úprav. V poslední, páté, kapitole rozebírám příslušnou právní terminologie, na jejímž základě je následně vytvořen italsko-český glosář. Práci uzavírá resumé v italštině.
Comparative analysis of the Czech and Italian legislation of employment and of the relevant legal terminology.
Keywords: pracovní právo; pracovní poměr; pracovněprávní vztah; zákoník práce; Labour law; Employment relationship; Labour relation; Labour Code