Enrichment tamarína pinčího (Saguinus oedipus) v zoo Ohrada - Chlustinová, Monika (Jihočeská univerzita, 2015)
Environmentální enrichment je metoda, která napomáhá zlepšit welfare a komplexnost životního prostředí zvířat v lidské péči. Jde o obohacení ubikace prvky, které podporují přirozené chování, fyzickou kondici a pohodu zvířat a redukují stereotypní chování, ke kterému často mají sklony zvířata v zajetí, díky nedostatku činností. Praktická část práce byla uskutečněna v zoo Ohrada, Hluboká nad Vltavou. Cílem bylo porovnat a vyhodnotit etologické studie bez enrichmentu a s enrichmentem u šesti jedinců tamarína pinčího (Saguinus oedipus). Výsledkem je, že použitý potravní enrichment zvýšil aktivitu všech jedinců a zkrátila se doba, kterou tamaríni trávili nečinností. Pozitivní vliv měl enrichment i na potravní chování a dobu strávenou hrou.
The enrichment of Saguinus oedipus in zoo Ohrada
Keywords: environmentální enrichment; činnost; aktivita; tamarín pinčí; Saguinus oedipus; environmental enrichment; activity; action; Cotton-top tamarin; Saguinus oedipus