Důvody stěhování obyvatel na venkov v regionu Českobudějovicka - Edelmanová, Denisa (Jihočeská univerzita, 2016)
Předložená bakalářská práce hodnotí migrační pohyby obyvatelstva města České Budějovice a jeho zázemí ve sledovaném období 1992-2013. Zabývá se aktuálním vývojem vnitřní migrace, konkrétně mezi městem České Budějovice a jeho venkovem. První část práce je soustředěna na teoretické vysvětlení základních pojmů týkajících se migrace a urbanizačních procesů se zaměřením na trend kontraurbanizace. Následující kapitola popisuje veškeré postupy a vysvětluje metodické problémy a jejich řešení, které při tvorbě práce nastaly. Hlavní část práce představuje poslední kapitola, která se odvíjí od vlastního terénního výzkumu a jeho následné analýzy. Popisuje důvody stěhování obyvatel z města České Budějovice do vybraných venkovských obcí.
Reasons for migration of population into the countryside in the region Českobudějovicko
Keywords: kontraurbanizace; migrace; vzdálený venkov; zázemí; migrační region Českých Budějovic; důvody migrace; counterurbanization; migration; rural areas; hinterland; migration region of České Budějovice City; reasons of migration