GIS analýza viditelnosti významného bodu v krajině a její ověření v terénu - Lorencová, Iva (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na analýzu viditelnosti státního zámku Hluboká nad Vltavou, s využitím softwaru ArcGIS. Cílem této práce bylo vytvoření analýzy viditelnosti pro dva různé digitální modely a jejich porovnání. Teoretická část práce obsahuje literární rešerši, která popisuje geografické informační systémy, tvorbu digitálních modelů a viditelnost. Praktická část práce je zaměřena na popis vytvoření 3D a 2D digitálních modelů a také obsahuje podrobnější popis zájmového území, pro které byla analýza viditelnosti zpracována. Metodika práce obsahuje podrobný popis zpracování dat pro vytvoření digitálního modelu povrchu 1. generace a digitálního modelu reliéfu 5. generace. Dále je v praktické části práce popsán podrobný postup vytváření analýzy viditelnosti. Následně jsou výsledky vyhodnoceny a ověřeny v terénu.
Visibility analysis of a significant object in the landscape in GIS and its verification in the field
Keywords: Digitální model terénu (DMT); digitální model povrchu (DMP); analýza; viditelnost; ArcGIS; Digital terrian model (DMT); digital surface model (DMP); analysis; visibility; ArcGIS