Podpora zájmu dětí o historii jejich regionu v doprovodných programech Husitského muzea v Táboře - Nimrichtrová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2019)
Předmětem bakalářské práce jsou možnosti muzejní edukace při utváření pozitivního vztahu dětí a mládeže k historii místa, ve kterém žijí, potažmo k dějinám jako takovým. Cílem je popsat vybrané aktivity Husitského muzea s ohledem na jejich možnosti podpořit zájem dětí o historii svého regionu a budovat vztah ke kulturnímu dědictví. Úvodní kapitola je věnována seznámení s edukačním potenciálem muzeí a galerií a vymezení pojmu kulturně historické dědictví. Ve druhé části je zhodnocen současný stav muzejní edukace v Husitském muzeu. Třetí část se zabývá popisem jednotlivých doprovodných programů Husitského muzea s důrazem na jejich cíle, metody a obsahy, kterými lze podpořit a rozvinout zájem účastníků těchto programů o historii regionu, ve kterém žijí
Supporting children's interest in the history of their region in educational programs of The Hussite Museum of Tábor
Keywords: muzejní pedagogika; zážitková pedagogika; edukace; kulturně historické dědictví; pedagogika volného času; hra; muzeum; galerijní programy; edukační programy; sbírkový předmět; objektové vyučování; museum education; experience education; education; cultural heritage; free time education; game; museum; gallery programs; educational programs; museum object; musealia; object learning