Emise cenných papírů na Burze cenných papírů Praha - Chaloupka, Jan (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato bakalářská práce popisuje stav a vývoj na českém kapitálovém trhu, především pak na Burze cenných papírů Praha, a.s., jež je členem aliance čtyř středoevropských burz CEESEG a také držitelem statutu bezpečné zahraniční burzy pro americké investory. První veřejnou nabídku akcií, která se uskutečnila na pražské burze, provedla společnost Zentiva, výrobce léčiv. Poslední společností emitující své akcie na pražské burze je energetická společnost E4U, a.s. Na trhu dluhopisů jsou podmínky jiné, především díky omezené době splatnosti dluhopisů. Pro větší společnosti je možné schválit tak zvané dluhopisové programy. Analýzou nákladů potřebných k emisi dluhopisů a akcií na veřejný trh Burzy cenných papírů Praha se zjistilo, že jde o vysoké výdaje, které mnohdy dosahují i řádů desítek milionů korun.
Issue of securities on the Prague Stock Exchange
Keywords: akcie; dluhopis; Burza cenných papírů Praha a.s.; primární emise; finanční trh; stock; obligation; Prague stock exchange; IPO; financial market