Semantic Shift in Plant Names - Doskočilová, Iveta (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem této práce je identifikovat a sestavit seznam anglických pojmenování rostlin, vzniklých na základě sémantického posunu, a to metaforou, metonymií nebo synekdochou. Dále jsem se soustředila na vytvoření podrobné klasifikace jednotlivých sémantických kategorií, kterou jsem založila na trendech, které lze v jednotlivých kategoriích pozorovat. Následně jsem se pokusila výsledky interpretovat. Teoretická část této práce se věnuje rozličným přístupům k sémantickým kategoriím, zmíněných výše. Je následována praktickou částí, která se zabývá metaforou, metonymií a synekdochou odděleně, a to především jejich podrobnější kategorizací. V následující kapitole jsou uvedeny případy rostlinných pojmenování, ve kterých se vyskytuje více sémantických kategorií. Práce je uzavřena několika zajímavými sémanticky motivovanými rostlinnými jmény a shrnutím poznatků studie.
Semantic Shift in Plant Names
Keywords: rostliny; metafora; metonymie; synekdocha; přenesená pojmenování; názvy rostlin; plants; metaphor; metonymy; synecdoche; semantic shift; plant names