Významné vědecké výzkumy a objevy 20. a 21. století a jejich začlenění v učivu a výuce přírodopisu - Valhodová, Karolina (Jihočeská univerzita, 2023)
Valhodová K. 2023: Významné vědecké výzkumy a objevy 20. a 21. století a jejich začlenění v učivu a výuce přírodopisu. Bakalářská práce, Jihočeská univerzita, Pedagogická fakulta, České Budějovice. 66 s. Bakalářská práce se zabývá významnými vědeckými výzkumy a objevy 20. a 21. století v souvislosti s jejich promítnutím a propojením do učiva přírodopisu 2. stupně základních škol. Literární část zahrnuje informace o vybraných výzkumech a objevech, které byly vybrané na základě spojitosti se současným přírodopisným kurikulem na 2. stupni základní školy. Součástí práce jsou výsledky výzkumu prováděného na základě dotazníkového šetření, které probíhalo v devátých třídách základních škol. Na základě výsledků čerpaných z dotazníků byly zpracovány učební materiály, které by měly sloužit pro doplnění znalostí a také k rozšíření povědomí žáků a učitelů o nových vědeckých objevech, především z oblasti medicíny. Výukové materiály žákům ukazují aktuální pokroky v medicíně, poukazují na to, co vše je možné vybádat a co nám každé bádání může přinést.
Significant scientific research and discoveries of the 20th and 21st centuries and their integration in the natural history curriculum and teaching
Keywords: výzkumy a objevy; výukové materiály; dotazníkové šetření; 2. stupeň ZŠ; research and discoveries; teaching materials; questionnaire survey; second grade of primary school