Analýza pigmentového složení přírodních společenstev sladkovodních fotosyntetických mikroorganismů - Žišková, Eva (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem této práce bylo determinovat složení sladkovodního fytoplanktonu na základě analýzy fotosyntetických pigmentů. Vzorky byly odebírány na více než 20-ti lokalitách v České Republice a Německu. Pigmenty se analyzovaly pomocí vysoce účinné kapalinové chromatografie (HPLC). Výsledná data byla zpracována programem CHEMTAX, který fytoplankton taxonomicky determinuje na úrovni skupin. Výsledky byly porovnány s běžně užívanou světelnou mikroskopií, která poskytla detalnější popis.
Analysis of phytoplankton pigments from freshwater systems.
Keywords: HPLC; CHEMTAX; fotosyntetické pigmenty; fytoplankton; HPLC; CHEMTAX; photosyntetic pigments; phytoplankton