Morfologická analýza a kvantifikace koloniálních pikoplanktonních sinic metodou analýzy obrazu - Psohlavec, Jakub (Jihočeská univerzita, 2023)
Cílem diplomové práce je kombinací mikroskopické metody a počítačové analýzy obrazu proniknout do heterogenity koloniálních pikoplanktonních sinic v přírodě a vyvinout metodiku, pomocí níž by bylo možné koloniální sinice kvantifikovat a řadit do různých funkčních a morfologických skupin. Na základě uspořádání buněk v koloniích bylo určeno šest morfologických skupin a ke každé skupině byl definován faktor hustoty. Buňky i kolonie byly důkladně proměřeny. Kolonie byly porovnávány mezi vodními lokalitami o různé trofii. Výsledky práce budou mít široký přesah i do vodohospodářství, kde je v současné době žádáno nastavení metodiky pro kvantifikaci pikoplanktonních sinic při běžné analýze fytoplanktonu.
Morphological analysis and quantification of colonial picoplanktonic cyanobacteria by image analysis
Keywords: Pikoplanktonní sinice; analýza obrazu; faktor hustoty; kvantifikace; Picoplanktonic cyanobacteria; image analysis; density factor; quantification