Hodnotová orientace studentů Teologické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích ve volném čase - Berešová, Jana (Jihočeská univerzita, 2015)
Diplomová práce se zabývá hodnotovou orientací studentů Teologické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích ve volném čase. V diplomové práci jsou nejprve objasněny základní pojmy, na které navazuje podrobný přehled jednotlivých koncepcí pojmu hodnota a to z filosofického, sociologického, pedagogického a psychologického pohledu. Dále jsou v práci uváděny klasifikace hodnot dle vybraných autorů, funkce hodnot a jejich význam v životě jedince i celé společnosti. V neposlední řadě je práce zaměřena na výzkumy hodnotových orientací a to jak v české odborné literatuře, tak i v té zahraniční. V závěru teoretické části práce je zpracována také kapitola o volném čase, jeho pojetí, definice od vybraných autorů, funkce volného času a jeho role ve společenskovědních kontextech. Hlavním cílem výzkumného šetření je popsat a analyzovat hodnotovou orientaci studentů Teologické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích ve volném čase. Získaná data z nestandardizovaného dotazníku budou porovnána podle genderu, věku studentů a daných ročníků studia na Teologické fakultě. Dále bude provedeno vyhodnocení a doporučení pro praxi.
The value orientation of students of the Faculty of Theology the University of South Bohemia in Budweis in their leisure time
HODNOTOVÁ ORIENTACE STUDENTŮ TEOLOGICKÉ FAKUTY, JIHOČESKÉ UNIVERZITY V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH VE VOLNÉM ČASE
Keywords: potřeby; motivy; hodnoty; hodnotová orientace; student TF JU; volný čas; funkce volného času; needs; motives; values; value orientation; student TF of South Bohemia; leisure time and roles of leisure time