Závislost na alkoholu u klientů v psychiatrické léčebně Červený Dvůr - Pravečková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2014)
Má bakalářská práce je zaměřena na osoby závislé na alkoholu pobývající v psychiatrické léčebně Červený Dvůr. Cílem práce bylo zjistit nejčastější příčiny závislosti na alkoholu u klientů v Červeném Dvoře a dopad nadměrné konzumace alkoholu na jejich osobní život. Dále jak se o zařízení Červený Dvůr dozvěděli, jaký byl důvod souhlasu s léčbou a co je motivovalo k léčbě závislosti. Ve výzkumu byla použita kvalitativní metoda. Data byla získána pomocí techniky polostrukturovaného rozhovoru, přičemž výběrový soubor tvořilo 8 komunikačních partnerů. Výběr byl záměrný. Pro analýzu dat byla zvolena metoda zachycování vzorců. Hlavní výzkumná otázka se zabývala tím, zda si klienti v psychiatrické léčebně Červený Dvůr, uvědomují negativní vliv alkoholu. Dílčí výzkumná otázka měla odpovědět na to, v jakých situacích si negativní vliv alkoholu uvědomili. Dále jaké byly u klientů hlavní příčiny nadměrné konzumace alkoholu a jaká je jejich motivace k léčbě závislosti. Negativní vliv alkoholu si uvědomovali téměř všichni dotazovaní a to zejména v souvislosti s rodinnými problémy. Nejčastějším následkem alkoholismu byl rozvod. Negativní vliv závislosti si uvědomovali také při ztrátě přátel či zaměstnání. Nejčastější příčinou závislosti byla u těchto klientů neidentifikovatelná touha po změně, kterou si oni sami nedokáží vysvětlit. Přitom hlavní motivací k léčbě je pro více než polovinu dotazovaných přání žít "správně" jako před závislostí. Tito lidé chtějí dát životu smysl a jsou poháněni vidinou toho, že budou moci opět fungovat v rámci každodenních úkonů jako ostatní. Z výzkumu také vyplynulo, že u všech dotazovaných byl závislý na alkoholu již někdo z jejich rodiny. Bližší výsledky jsou uvedeny v praktické části práce. Bakalářská práce by mohla být přínosem jak pro laickou, tak odbornou veřejnost. Může motivovat i ty, kteří jsou závislí na alkoholu a bojí se vyhledat pomoc. Práci lze uplatnit i při výuce či při vytváření programů pro lepší informovanost a prevenci v oblasti závislosti na alkoholu.
Alcohol addiction among the patients of the Psychiatric Clinic Červený Dvůr
Keywords: Alkoholismus; závislost; rodina; léčba; Červený Dvůr; Alkoholism; addiction; family; treatment; Červený Dvůr