Využití aromaterapie v těhotenství, během porodu a v šestinedělí - Koubková, Markéta (Jihočeská univerzita, 2013)
Těhotenství, porod a šestinedělí je pro každou ženu zcela výjimečné a zlomové období života. Prochází fyzickými, psychickými i sociálními změnami. V dnešní době širokého spektra možností vyhledání informací se mnoho žen zajímá o to, jak si toto období zpříjemnit a usnadnit. V současnosti mají těhotné ženy možnost využití mnoha alternativních metod, kterými lze zmírnit některé potíže spojené s těhotenstvím, porodem a šestinedělím nebo pomáhají zpříjemnit toto výjimečné období. Jednou z těchto populárních metod je právě aromaterapie. Teoretická část práce shrnuje poznatky současné dostupné literatury o aromaterapii v těhotenství, během porodu a v šestinedělí a stručný popis těchto období. V začátku teoretické části je pár slov o aromaterapii, jejím působení na organismus a způsobech používání éterických olejů. Následuje kapitola o těhotenství, na kterou navazuje kapitola o používání aromaterapie v tomto období a tak pokračuje práce porodem, aromaterapií u porodu a šestinedělím a aromaterapií v šestinedělí. Cílem bakalářské práce bylo zjistit, jak jsou porodní asistentky informovány o využívání aromaterapie v těhotenství, během porodu a v šestinedělí a zda jsou těhotné ženy informovány o možnostech jejího použití v těchto obdobích a zda mají zájem aromaterapii využívat. Posledním cílem bylo na základě prostudování a zpracování odborné literatury a provedení výzkumné části vytvořit stručný manuál o vhodném využití aromaterapie v těhotenství, během porodu a v šestinedělí pro porodní asistentky. K dosažení cílů bylo použito výzkumné šetření, které lze rozdělit na dvě části. První sběr dat proběhl metodou rozhovorů, které byly sestaveny tak, aby zjistily názor porodních asistentek na využívání aromaterapie v těhotenství, během porodu a v šestinedělí. Druhá část zahrnovala rozdávání dotazníků těhotným ženám a šestinedělkám a jejich následné vyhodnocování. Dotazníky měly za úkol zjistit, zda ženy informované o používání aromaterapie v těhotenství, během porodu a v šestinedělí mají zájem o její využití. Výzkumná otázka byla na podkladě provedených rozhovorů zhodnocena kladně. Porodní asistentky se k využívání aromaterapie v těhotenství, během porodu a v šestinedělí staví pozitivně, samy aromaterapii používají, což jim dává základní přehled. Mají možnost v případě zájmu navštěvovat odborné přednášky o této problematice, které v obou oblastech probíhaly na jejich pracovišti. Potvrzena byla i stanovená hypotéza. Z grafů je patrné, že přibližně polovina respondentek aromaterapii používala, a téměř polovina ji využila i v těhotenství, během porodu a v šestinedělí. Z výzkumu dále vyplynulo, že většina žen tuto metodu využívala na základě již předchozích zkušeností a z vlastní iniciativy. Bylo tedy potvrzeno, že ženy, jež mají informace o aromaterapii, mají zájem ji využívat. Mají ale také dost zkušeností a většinou i ověřenou značku kosmetiky. Zjistilo se, že porodní asistentky nabízejí možnost využití éterických olejů především na porodních sálech. Jejich aktivita v této oblasti však bude pro ženy s letitou zkušeností v aromaterapii jistě pouze doplňková. Z rozhovorů vyplývá, že pokud mají porodní asistentky možnost na svém pracovišti aromaterapii aktivně nabízet, využívají ji při vhodných příležitostech. Z výsledků výzkumů je aromaterapie vhodná, úspěšná a relativně oblíbená doplňková metoda v porodnictví. Vypracovanou bakalářskou prací se mohou inspirovat porodní asistentky a získat tak větší rozhled v základních údajích o indikacích i kontraindikacích k použití éterických olejů v těhotenství, během porodu a v šestinedělí.
The use of aromatherapy in pregnancy, during childbirth and puerperium
Keywords: Těhotenství; Porod; Šestinedělí; Aromaterapie; Éterické oleje; Pregnancy; Childbirth; Puerperium; Aromatherapy; Volatile oil