Radioterapie malobuněčného karcinomu plic - Kordíková, Jitka (Jihočeská univerzita, 2007)
Ze všech nádorových onemocnění plic, se malobuněčný karcinom plic (SCLC) vyskytuje ve 20 - 30 %. Pacient s malobuněčným karcinomem plic je léčen chemoterapií s nebo bez radioterapie. Malobuněčný karcinom plic bez léčby, má nejagresivnější průběh ze všech typů nádorů plic s mediánem přežití pouze 2 - 4 měsíce. SCLC má velký sklon k mnohočetnému rozšíření ještě před stanovením diagnózy, ale je mnohem citlivější na chemoterapii a radioterapii. Cílem mé práce bylo zhodnotit radioterapii malobuněčného karcinomu plic mezi pacienty, kteří byli léčeni v letech 1990 - 1995 a v letech 2000 - 2005 v Nemocnici České Budějoviceca.s. Zpracovala jsem údaje o průměrném věku, pohlaví, rozsahu choroby, typu léčby, ozařovacím režimu, léčebné odpovědi a mediánu přežití. Malobuněčný karcinom plic je nejčastějším onemocněním u mužů, ale také toto onemocnění vzrůstá i u žen. Věkové rozmezí je 37 - 79 let. Průměrný věk činí 60,7 let. Nejčastějším stádiem onemocnění je III. a IV. Nevíce používané ozařovací techniky - 11x3Gy, 20x2Gy, 25x1,8Gy. Medián přežití byl 8 měsíců. U pacientů léčených pouze radioterapií byl medián přežití 4 měsíce. U pacientů léčených kombinací radioterapie a chemoterapie byl medián přežití 10 měsíců. Proto je vhodné použít chemoterapii. Radioterapie hraje velmi důležitou roli v zmírnění prvotních příznaků nádoru a metastatického postižení, především hlavy a kostních metastáz.
Radiotherapy of small cell lung cancer
Keywords: malobuněčný; karcinom; plíce; radioterapie; small cell; carcinoma; lung; radiotherapy