Transsexualismus - Černohorská, Lucie (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na problematiku transsexualismu neboli genderové dysforie. Teoretická část se zabývá otázkami pohlavní identity a role, na které navazuje představením historického vývoje a definicí pojmu transsexualismus. Po shrnutí psychologické a biologické optiky pohledu na problematiku práce přistupuje k samotným otázkám trans lidí v populaci, rozdílům mezi vybranými státy světa a etap procesu přeměny pohlaví. Teoretická část je následně zakončena shrnutím právních aspektů transsexualismu. Empirická část práce formou polostrukturovaných rozhovorů nabízí vhled do života trans lidí. Jejím cílem je představit individuální procesy poznání a řešení genderové dysforie u jednotlivých respondentů, jejich názory na komunitu trans lidí a reakce okolí. Dále si klade za cíl porovnat odpovědi trans mužů a trans žen.
Transsexualism
Keywords: transsexualismus; genderová dysforie; život transgenderů; tranzice; transsexualism; gender dysphoria; life of transgenders; transition