Hodnoty a motivace sociálních pracovníků a sociálních pracovnic v sociální práci - Gondeková, Karolína (Jihočeská univerzita, 2015)
Diplomová práce obsahuje teoretické poznatky i empirické šetření, které se vzájemně prolínají a ve kterých se snažím hlouběji proniknout do problematiky související s hodnotami a motivací v sociální práci. Teorie vymezuje pojem hodnot, jejich funkce, utváření a postavení ve společnosti, charakterizuje termín motivace, její vývoj, různé modely a faktory. Dále se zabývám pojetím sociální práce, jejím cílem, činností, kompetencemi a typologií sociálního pracovníka. V neposlední řadě poukazuji na roli genderu, rozdílnou socializaci chlapců a dívek, na genderový aspekt v naší společnosti, zda se toto hledisko odráží ve výkonu sociální práce. Záměrem prováděného šetření je zjistit, jaké jsou hodnoty a jaké je motivace sociálních pracovníků (mužů) a sociálních pracovnic (žen) k volbě a k výkonu profese sociální práce.
Values and Motivation of Male and Female Social Workers in Social Work
Keywords: hodnoty; motivace; sociální práce; sociální pracovník; gender; value; motivation; social work; social worker; gender