Aplikace odpočtů a slev na dani poplatníky daně z příjmů fyzických osob v České republice - Šmuchová, Nela (Jihočeská univerzita, 2018)
Problematika daní a zejména daně z příjmu fyzických osob je velmi často diskutovanou záležitostí. Jedná se o náročné téma na teoretickou přípravu tak i z časové náročnosti na zpracování dat. Snahou daňových poplatníků je optimalizace daňových základů, a tedy i odvod co nejnižší daně. Daňoví poplatníci v rámci optimalizace uplatňují nezdanitelné části základu daně a odčitatelné položky, jedná se např. o poskytnutí bezúplatných plnění (darů). Chování daňových poplatníků při poskytování darů je ovlivněno jejich solidaritou. Závěrem lze konstatovat, že chování poplatníků daně z příjmů fyzických osob je těžko odhadnutelné a individuální. Jednou z možností spravedlivějšího zdanění příjmů by bylo opětovné zavedení progresivní sazby daně.
Changes in behavior of taxpayers to tax on income of individuals within a defined period
Keywords: daň z příjmů fyzických osob; daňové přiznání; daň; daňový příjem; sazba daně; individual income tax; tax return; tax; tax revenue; tax rate