Výchova ke zdraví v prevenci sociálně patologických jevů u žáků ZŠ v Českém Krumlově - Hůrka, Linhart (Jihočeská univerzita, 2011)
V bakalářské práci jsem se zabýval sociálně patologickými jevy u žáků základních škol v Českém Krumlově. Toto téma je stále aktuální a výskyt těchto jevů u dětí a žáků je pořád vysoký. V teoretické části jsem se zabýval výchovou ke zdraví, sociálně patologickými jevy u dětí a mládeže a dále prevencí těchto jevů. Cílem bakalářské práce bylo zjistit, zda se u žáků základních škol v Českém Krumlově vyskytují sociálně patologické jevy. V praktické části jsem prováděl dotazníkové šetření u žáků základních škol v Českém Krumlově a zároveň jsem vedl intervenční program formou jednohodinové přednášky na téma prevence sociálně patologických jevů. Výzkumu se zúčastnilo celkem 287 žáků základních škol v Českém Krumlově. Výsledky výzkumu potvrzují obě předpokládané hypotézy. První hypotéza předpokládá, že více jak polovina (50 %) žáků 7. a 8. tříd ZŠ má zkušenost s alkoholem. Druhá hypotéza předpokládá, že na základních školách v Českém Krumlově se alespoň 20 % žáků setkalo se šikanou. Tato práce může sloužit pracovníkům škol, Policii ČR působící v Českém Krumlově i široké veřejnosti jako přehled o situaci sociálně patologických jevů u žáků na ZŠ v tomto městě.
Health Education focuses on Prevention of Social - Pathological
Keywords: prevence; sociálně patologické jevy; výchova ke zdraví; health education; prevention; socio-pathological phenomena