Neviditelné náboženství. Odklon od organizované církve k novým náboženským proudům v ČR a Evropě. - Čelikovský, Josef (Jihočeská univerzita, 2016)
Tématem práce je tzv. neviditelné náboženství, pokus o jeho vymezení, stoupající popularita a s tím související odklon od tradiční organizované církve. První část se zaměřuje na definování pojmů souvisejících s tzv. neviditelným náboženstvím. V další kapitole následuje vývoj náboženské otázky v českých zemích od 17. století do současnosti, i hledání důvodů, které vedly společnost k novým formám religiozity.
Invisible religion. A departure from the organized church to new religious currents in the Czech Republic and Europe.
Keywords: náboženství; sekularizace; neviditelné náboženství; Česká republika; religion; secularization; invisible religion; Czech republic