MR mamografie, její princip a přínos v diagnostice maligního onemocnění prsu - Pejčochová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2018)
Prsy jsou nejčastěji vyšetřovány mamografem, či ultrazvukem, avšak poměrně mladou metodou je vyšetřování prsu pomocí magnetické rezonance. MR umí oproti mamografu a ultrazvuku poskytnout nejen informaci morfologickou ale také funkční, a má tak vysokou citlivost při diagnostice invazivních karcinomů. Cílem mé praktické části bylo zjistit, jak často se vyšetření prsu pomocí MR provádí, jaké jsou nejčastější důvody k tomuto vyšetření a jak velký podíl má magnetická rezonance na diagnostice maligního karcinomu prsu a dalších patologických změn v prsu. Pro svoji práci jsem získala data z centrálního archivačního systému PACS v nemocnici v Českých Budějovicích. Zajímala mě vyšetření prsu provedená na MR za jeden rok, a to konkrétně od 1.11.2015 do 31.10.2016. Získaná data jsem spočetla, roztřídila, zanesla do grafů a provedla rozbor podle různých stanovených kritérií. Zjistila jsem, že vyšetření bylo za rok provedených celkem 102. Z výsledků vyplynulo, že vyšetření prsu na MR má své přesně vymezené indikace jako je například vyšetření žen s vysokým rizikem vzniku karcinomu prsu, hodnocení pooperačních změn po chirurgické léčbě karcinomu, staging u již diagnostikovaného karcinomu, vyšetřování rezistencí v prsu, kontrola celistvosti a uložení prsních implantátů apod. Toto vyšetření je ale stále metodou doplňující a nadřazenou. Výtěžnost vyšetření je při správné indikaci a za správných podmínek sice vysoká, avšak vyšetření bohužel není tak dostupné jako mamograf, či ultrazvuk.
MR mammography, its principles and contribution in diagnosis of malignant breast disease
Keywords: MR mamografie; Vyšetření prsu; Magnetická rezonance; Karcinom prsu; Onemocnění prsu; MR mammography; Breast examination; Magnetic resonance; Breast cancer; Breast disease