Posouzení biologické čistitelnosti odpadních vod z výroby DPG (diphenylguanidinu). - Vepřeková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem této diplomové práce je posouzení biologické čistitelnosti odpadních vod z výroby DPG (diphenylguanidinu). Teoretická část je zaměřena na vodu a způsoby čištění odpadních vod. Je zde stručně popsán mechanismus fyzikálního, chemického, biologického i kombinovaného čištění odpadních vod. Pro praktickou část této práce, která se zaměřuje na posuzování odbouratelnosti DPG a anilinu byla zvolena metoda vysokoúčinné kapalinové chromatografie, která umožnila stanovit jejich biodegradační schopnost. Součástí diplomové práce je také stanovení vedlejších produktů z výroby DPG, mezi které patří zejména fenylmočovina. Dále je práce zaměřena na sledování charakteru biofilmu a aktivity bakteriální kultury Rhodococcus erythropolis, která je využívána k biodegradaci DPG v chemicko-biologické čističce odpadních vod, LZD a.s.
Biological treatment expertise of sewage water rising from production od DPG (diphenylguanidine).
Keywords: čištění odpadních vod; DPG (diphenylguanidin); Rhodococcus erythropolis; treatment of sewage water; DPG (diphenylguanidine); Rhodococcus erythropolis bacterial culture; used in biodegradation of DPG in chemical-biological wastewater treatment plant; LZD a.s.