Těhotná žena v prenatální péči - Krtičková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce se zabývá problematikou péče o těhotnou ženu v prenatální péči. Práce je členěna na část teoretickou a část praktickou. Teoretická část přináší souhrn informací o těhotenství včetně jeho známek, rozdělení, rizikovosti, datace a změn mateřského organismu během těhotenství. Dále je věnována pozornost prenatální péči, její historii, cílům, systému a vyšetřením v rámci prenatální péče. Závěrečná teoretická pasáž se zabývá rolí porodní asistentky v prenatální péči a edukací porodní asistentkou v prenatální poradně. Praktická část bakalářské práce měla za cíl zjistit: 1) jaká je úroveň informovanosti těhotných žen navštěvujících prenatální poradny ze strany porodních asistentek a 2) nakolik sdělovaným informacím rozumí. Vlastní výzkum byl proveden pomocí kvalitativního výzkumného šetření formou individuálních polostrukturovaných rozhovorů. Výzkumné šetření probíhalo od března do dubna 2020. Výzkumný soubor tvořilo 13 těhotných žen docházejících do prenatálních poraden v Broumově a Českých Budějovicích. Rozhovory s účastnicemi byly pořízeny s jejich vyslovenými souhlasy, byly anonymní a označeny zkratkou T1 až T13. Rozhovor obsahoval 17 základních otázek a další doplňující podotázky. Rozhovory byly zaznamenávány na audiozáznam, ze kterého byl pořízen doslovný přepis. Pro analýzu dat byly stanoveny tři kategorie a sedm podkategorií. Z výzkumného šetření vyplynulo, že většina těhotných žen je spokojena se způsobem předávání informací porodní asistentkou, ale nemají dostatečné množství informací o průběhu těhotenství. Většina účastnic uvedla nespokojenost s rozsahem podávaných informací v prenatálních poradnách a nutnost dohledávat si informace z jiných zdrojů. Účastnice by uvítaly lepší komunikaci a větší informovanost o průběhu těhotenství ze strany porodní asistentky i lékaře. Výzkum ukázal, že těhotné ženy nemají dostatečné znalosti o těhotenství, životosprávě v těhotenství, změnách organismu provázejících těhotenství, ani o důvodech vyšetření prováděných v průběhu prenatální péče. Bakalářská práce dokládá důležitost dostatečného informování těhotných žen o problematice těhotenství a prenatální péče. Zdůrazňuje, jak je pro efektivitu poskytované prenatální péče důležitý přístup a komunikace ze strany zdravotnického personálu. Práce by měla pomoct přiblížit prenatální péči budoucím těhotným ženám a může posloužit porodním asistentkám ke zlepšení kvality poskytované prenatální péče a k vhodnější informovanosti těhotných žen.
Pregnant woman in prenatal care
Keywords: Informace; porodní asistentka; prenatální péče; prenatální poradna; těhotenství; těhotná žena; Pregnant woman; Pregnancy; Prenatal care; Antenatal clinic; Midwife; Awarene