Rozvoj jemné motoriky a grafomotoriky v lesních mateřských školách - Janečková, Martina (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce se zabývá rozvojem jemné motoriky a grafomotoriky v lesní mateřské škole (LMŠ) z pohledu osob, které v LMŠ pracují. Na základě těchto informací a vlastní zkušenosti je sestaven "program" na rozvoj jemné motoriky a grafomotoriky v lese a venkovním prostředí. Teoretická část obsahuje kapitoly o historii lesních mateřských škol u nás a v zahraničí, podmínkách jejich provozu a filosofii. Pozornost je dále věnována motorickému vývoji dítěte se zaměřením na jemnou motoriku a grafomotoriku, se zřetelem na vývoj grafického projevu dítěte, pracovní návyky, grafomotorická cvičení a možnosti příčin grafomotorických obtíží a. Poslední kapitola se věnuje vlivu přírodního prostředí na rozvoj dítěte. V praktické části jsou na základě výzkumného šetření zodpovězeny otázky, které souvisí s cílem práce a je sestaven "program" rozvoje jemné motoriky a grafomotoriky v lese a venkovním prostředí.
The development of fine motor and graphomotor skills in forest kindergartens
Keywords: lesní mateřská škola; dítě předškolního věku; jemná motorika; grafomotorika; vliv přírody na dítě; venkovní aktivity na rozvoj jemné motoriky a grafomotoriky; forest kindergarten; preschool child; fine motor skills; graphomotor skills; the influence of nature on the child; outdoor activities on the development of fine motor skills and graphomotor skills