Náměty do výuky geografie náboženství na 2. stupni základní školy se zaměřením na nadoborové kompetence - Tomková, Jaroslava (Jihočeská univerzita, 2018)
Diplomová práce se zabývá náměty do výuky geografie náboženství na 2. stupni základní školy. Cílem práce je vytvoření vlastního výukového materiálu zaměřeného na geografii náboženství, který bude v žácích rozvíjet klíčové (nadoborové) kompetence vyplývající z mezioborových vazeb. Teoretická část je věnována klasifikaci výukových metod a jejich charakteristice. Dále je problematika geografie náboženství zasazena do kontextu RVP ZV a sledována na vybraných školách. Z hlediska daného tématu je také věnována pozornost didaktickému zhodnocení učebnic zeměpisu pro 2. stupeň základních škol s aktuální doložkou MŠMT. V samotném závěru diplomové práce se nachází návrh vlastního výukového materiálu ve formě různých aktivit, které žákům zajímavou formou přiblíží danou problematiku.
Topics in Teeaching Geography of Religion at the Second Grade of Primary Schools focusing on the key competences
Keywords: geografie náboženství; klíčové (nadoborové) kompetence; výuka zeměpisu; mezipředmětové vazby; 2. stupeň základní školy; Geography of religion; key competences; geography teaching; cross-curricular links; the second stage of primary school