Úkol sestry v péči o pacienta s poruchami srdečního rytmu v České republice a Slovenské republice - Hoffmanová, Lívia (Jihočeská univerzita, 2013)
V teoretickej časti práce sme popísali prevodový systém srdca, srdcovú automáciu, fyziologickú tvorbu vzruchu a jeho šírenie v myokarde a mechanizmus vzniku arytmií. Ďalej sme sa venovali klasifikácii arytmií a následne popisu jednotlivých druhov arytmií, možnostiam liečby a úlohám sestry v starostlivosti o pacientov s poruchami srdcového rytmu. Pre diplomovú prácu sme si zvolili kvalitatívny výskum realizovaný formou rozhovorov so sestrami. Výskum sme realizovali v troch zdravotníckych zariadeniach v Českej republike a troch v Slovenskej republike. Pred začiatkom realizácie výskumu sme oslovili vedenie jednotlivých nemocníc za účelom získania povolení k realizácii výskumu. V každej z týchto nemocníc sme potom oslovili päť sestier, s ktorými sme následne robili rozhovory. Celkovo sme urobili rozhovory s 30 sestrami, 15 z nich pracuje v nemocniciach v Českej republike a 15 v nemocniciach v Slovenskej republike. Výskum sme realizovali na oddeleniach kardiológie týchto nemocníc. Kritériom pre výber sestier bola práca s pacientmi s poruchami srdcového rytmu. Rozhovory boli zapisované a následne prepísané. Výsledky boli následne kategorizované do schém a nakoniec porovnané. Prvým stanoveným cieľom bolo zistiť vedomosti sestier o špecifikách starostlivosti o pacienta s poruchami srdcového rytmu v Českej republike a Slovenskej republike. Väčšina sestier vedela na čo je potrebné sa u pacientov zamerať, čo sledovať a na čo pacientov upozorniť. Často sa však vyjadrovali všeobecne a to najmä v oblasti edukácie pacienta. Napriek tomu, že sestry pracujúce s pacientmi s poruchami srdcového rytmu majú vedomosti o arytmiách, ich liečbe a svojich úlohách sme sa rozhodli vytvoriť príručku pre sestry. Túto príručku môžu použiť sestry, ktoré už s týmito pacientmi pracujú, ale chceli by si svoje poznatky ešte rozšíriť, ale najmä sestry, ktoré sa v danej problematike neorientujú. Teda sestry, ktoré začínajú pracovať s pacientmi s poruchami srdcového rytmu a chceli by sa dozvedieť základné informácie o arytmiách, ich liečbe a podiele sestry na starostlivosti o týchto pacientov. Druhým stanoveným cieľom bolo zistiť postupy práce sestier u pacienta s poruchami srdcového rytmu v Českej republike a Slovenskej republike. Aj v tejto oblasti sa vyskytli rozdiely medzi Českou republikou a Slovenskou republikou. Keď sme sa českých sestier pýtali, aké postupy práce využívajú, najčastejšie sa v ich odpovediach vyskytovali invazívne a neinvazívne liečebné metódy. V slovenskej republike sestry najčastejšie uvádzali poskytovanie ošetrovateľskej starostlivosti a postupy podľa štandardov. Posledným cieľom bolo porovnať výsledky ošetrovateľskej starostlivosti u pacientov s poruchami srdcového rytmu v Českej republike a Slovenskej republike. Z odpovedí sestier vyplýva, že výsledky ošetrovateľskej starostlivosti v oboch krajinách sú na dobrej úrovni, komplikácie sa u pacientov vyskytujú v nízkej miere. Ani jedna zo sestier, ktoré boli vo výskumnom súbore neuviedla častý výskyt komplikácií na danom pracovisku.
The task of nurses in the care of patients with abnormal heart rhythm in the Czech Republic and Slovak Republic
Keywords: Kľúčové slová: úlohy sestry - pacient - poruchy srdcového rytmu - výsledky starostlivosti; Keywords: role of nurse - patient - abnormal heart rhythm - results of care