Identifikace a ochrana krajiny s významnými kulturně historickými a přírodními hodnotami: přírodní park Melechov - Vájová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato bakalářská práce je zaměřena na identifikaci kulturně- historických a přírodních hodnot ve vybraném území přírodního parku Melechov. Cílem práce je vymezit hodnoty území a za pomoci starých map porovnat nalezené hodnoty v minulosti a současnosti. U současných jevů zhodnotit jejich aktuální stav, dočasnou ochranu a rizika a ohrožení jevů. Zahrnuty budou i územně plánovací dokumenty obcí na území přírodního parku Melechov, s ohledem na ochranu jednotlivých jevů. V případě nedostatečné ochrany bude navržena nová, lepší ochrana kulturně historických hodnot krajiny. V první části je věnována pozornost teoretickým pojmům na základě diskuse s literaturou a ve druhé části jsou výsledky, které byly získány především z terénního průzkumu. Výsledky by měly být obecné a použitelné pro území s podobnou problematikou.
Identification and conservation of landscape with significant cultural -historical values and nature values: nature park Melechov
Keywords: přírodní park; přírodní hodnoty; kulturně- historické hodnoty; krajinný ráz; Melechov; nature park; nature values; cultural-historical values; landscape character; Melechov