Životní a pracovní podmínky u osob s Downovým syndromem - Musálková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2007)
Diplomová práce se věnuje problematice dospělých osob s Downovým syndromem. Teoretická a praktická část představuje základní údaje o tomto syndromu, oblast vzdělávání, bydlení a možnosti pracovního uplatnění. Sekundární analýza dat poukazuje i na náhled v sociální a právní oblasti. Cílem diplomové práce bylo zmapovat životní a pracovní podmínky u osob s Downovým syndromem v oblasti Českých Budějovic a Ostravy. Pro dosažení cíle byl zvolen kvalitativní výzkum, vzhledem ke zkoumanému vzorku. Jako základní metoda výzkumu byl použit rozhovor. Jako doplňovací metoda kasuistika a sekundární analýza dat zaměřená zejména na oblast práce. Ze získaných dat vyplynulo, že lidé s Downovým syndromem pracují převážně v chráněných dílnách, organizace zaměřené na zaměstnávání osob se zdravotním postižením nezaměstnávají převážně osoby s mentálním postižením. Lidé s Downovým syndromem pracují v chráněných dílnách podle pracovněprávních předpisů. Diplomová práce může v praxi sloužit spíše jako zdroj informací pro organizace zabývající se zaměstnáváním osob se zdravotním postižením, tedy i s Downovým syndromem.
Living and working conditions at persons with Down´s syndrome
Keywords: Osoby se zdravotním postižením; Downův syndrom; Životní podmínky; Pracovní podmínky; Chráněné dílny; People with handicap; Down syndrome; Living conditions; Working conditions; Sheltered workshops