Vliv celkové tvrdosti vody (CM) při pevně stanovené hodnotě pH na vývoj jiker u vybraných druhů akvarijních ryb - Frantl, Zdeněk (Jihočeská univerzita, 2008)
Na základě publikovaných dat v dostupné literatuře a vlastních pokusů byly zhodnoceny vlivy celkové tvrdosti vody (CM) při konstantní hodnotě pH na vývoj jiker u akvarijních druhů Corydoras trilineatus, Corydoras panda, Aphyosemion gardneri gold a Aphyosemion scheeli. Na základě experimentů bylo zjištěno, že u druhu Corydoras panda nemá celková tvrdost vody velký vliv na vývoj jiker. Pro vývoj jiker lze při pH = 7,0 doporučit optimální hodnotu celkové tvrdosti vody v rozmezí od 2,5 - 17,5 °N. U druhu Corydoras trilineatus měla celková tvrdost vody větší vliv na vývoj jiker, než je tomu u druhu Corydoras panda. Mnou zjištěné výsledky zcela neodpovídají údajům, které jsou uvedeny v literárním přehledu. Jako optimální hodnoty celkové tvrdosti vody při pH 7,0 lze doporučit rozmezí hodnot 0,5 - 4,5 °N. U druhů Aphyosemion gardneri gold a Aphyosemion scheeli jsou vhodné hodnoty celkové tvrdosti vody pro vývoj jiker při pH = 6,2 4 - 4,5 °N. Mé výsledky zcela neodpovídají hodnotám uváděným citacovanými autory, protože často doporučují vyšší hodnoty celkové tvrdosti vody. Z výsledků předkládané práce vyplývá, že se při vyšší celkové tvrdosti vody počet nevyvíjejících jiker zvyšuje.
Influence of total water hardness to constant (by fixed defined) pH value on development of roes by selected types of aquarium fishes
Keywords: celková tvrdost vody; vývoj jiker; Corydoras trilineatus; Corydoras panda; Aphyosemion gardneri gold; Aphyosemion scheeli; total water hardness; development of roes; Corydoras trilineatus; Corydoras panda; Aphyosemion gardneri gold; Aphyosemion scheeli