Šlechtický památník Jana Jiřího ze Švamberka z let 1565 - 1615 (1812) - Hospaska, Jindřich (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato diplomová práce kriticky zpracovává památník Jana Jiřího ze Švamberka, předního šlechtice Království českého, politika, současníka a dědice posledních Rožmberků. Částečně se věnuje také památníkům jako fenoménu raného novověku a životu Jana Jiřího ze Švamberka. Cílem práce je přiblížit švamberkův osobní život, zčásti také jeho itinerář a okruh "pánů a přátel" pomocí zápisů zaznamenaných v památníku. Je kladen důraz na jednotlivé zápisy a ilustrace, brán potaz na odlišnosti od jiných štambuchů téže doby, případně také na věci, které se v památnících nalézají zcela obvykle. Práce se zabývá také vznikem památníku, jeho osudem po smrti Jana Jiřího ze Švamberka a jeho dalšími majiteli.
Noble memorial book of John George of Schwamberg from the years 1565 - 1615 (1812)
Keywords: Jan Jiří ze Švamberka; památník; šlechta; Švamberk; John George of Schwamberg; memorial book; aristocracy; Schwamberg