Dlouhodobé monitorování emoční stability v běžných životních podmínkách v porovnání s podmínkami dlouhodobé izolace - Hirn, Petra (Jihočeská univerzita, 2013)
Předložená bakalářská práce se zabývá tématikou emoční stability v běžném životě v porovnání s podmínkami dlouhodobé izolace. Vychází ze srovnávací české studie k mezinárodnímu výzkumu MARS 500, který po dobu 17 měsíců simuloval dlouhodobý meziplanetární let na Mars. Práce je rozdělena do dvou tematických celků. Teoretická část popisuje oblast emočních rysů a stavů, emoční regulace a její strategie, emoční stabilitu, stres a resilienci. Dále popisuje vazby emocí na naše interpersonální vztahy a podnětnost prostředí, ve kterém se nacházíme, a také poukazuje na specifika skupiny v extrémních podmínkách. Empirická část práce představuje kvalitativní analýzu emočních profilů účastníků jak 6 členné posádky v izolaci tak i 12 členné kontrolní skupiny českých mužů, kteří žili normálním běžným životem. Práce obsahuje vizualizaci a vyhodnocení dat z dotazníku EMO (Emoce), který byl zadáván všem účastníkům experimentu po dobu 17 měsíců.
Long-term monitoring of emotional stability in everyday life compared to extended isolation
Keywords: emoce; emoční stabilita; emoční regulace; stres; resilience; dlouhodobá izolace; běžné životní podmínky; emotions; emotional stability; emotional regulation; stress resilience; long-term isolation; and current living conditions