Biodiverzita městského prostředí - Č. Krumlov jako model města světového kulturního dědictvé UNESCO (brownfields, městská zeleň a vybrané příměstské biotopy) - Kubátová, Marcela (Jihočeská univerzita, 2015)
V souvislosti s významným rozvojem urbanizace se studium biodiverzity ve městech dostává do popředí zájmu vědců i veřejnosti. Městská bioiverzita je dána různorodostí a početností zde žijících organismů. Urbanizaci lze považovat za jeden z gradientů prostředí, který mění krajinné charakteristiky a může částečně zlepšovat diverzitu. Studie se snaží přispět k získání poznatků o epigeických bezobratlých organismech městského prostředí. Byl prokázán patrný vliv gradientu od centra města přes okrajové části, které slouží jako významné zdroje diverzity.
Biodiversity of urban environment - Č. Krumlov as a model of UNESCO herritage site (brownfields, green structures and selected suburban environment)
Keywords: střevlíkovití (Carabidae); drabčíkovití (Staphylinidae); brownfield; diverzita městského prostředí; ground beetles (Carabidae); rove beetles (Staphylinidae); brownfield; urban species diversity