Vývoj algoritmov zobrazovacích metód v diagnostike kolenného kĺbu v rokoch 2001 až 2006 vo Fakultnej Nemocnici v Motole - Redlich, Peter (Jihočeská univerzita, 2009)
Kolenný kĺb je najväčším a najzložitejším kĺbom pohybového aparátu. Jeho výnimočnosť spočíva v jeho zložitej anatomickej stavbe a staticko - dynamickej funkcii. Predlžujúci sa ľudský život a zvýšená pohybová a športová aktivita vedie k zvýšenému riziku poškodenia kolenného kĺbu. Zobrazovacie metódy pri vyšetrení kolenného kĺbu prekonali v sledovanom období (2001 - 2006) obrovský rozvoj, ktorý bude v blízkej dobe určite pokračovať. Natívne skiagrafické vyšetrenie je aj naďalej neoddeliteľnou súčasťou algoritmov zobrazovacích metód. Do popredia sa však dostávajú metódy bez použitia ionizujúceho žiarenia : magnetická rezonancia a ultrazvuk. V sledovanom období výrazne stúpol počet vyšetrení magnetickou rezonanciou a dá sa očakávať, že tento trend bude pokračovať. Hlavne preto, že toto vyšetrenie je neinvazívne, diagnostická výťažnosť značná. V rokoch 2001 až 2006 bolo na Klinike zobrazovacích metód Fakultnej nemocnici v Motole prevedených celkom 35 691 vyšetrení kolena v sume 23 602 667 bodov, v celkovej hodnote 21 006 565 Kč. Celkový počet natívnych skiagrafických vyšetrení je relatívne rovnaký. Zaznamenal som prudký nárast natívnych vyšetrení magnetickou rezonanciou v rokoch 2003 - 2006. Počty ostatných vyšetrení sa výrazne nemenia. Celková cena jednotlivých vyšetrení je relatívne rovnaká, avšak celková cena vyšetrení magnetickou rezonanciou je kvôli vysokému nárastu počtu vyšetrení značne vysoká. Výsledky ukázali, že aj napriek stúpajúcemu počtu vyšetrení magnetickou rezonanciou nedochádza k adekvátnemu úbytku vyšetrení ionizujúcim žiarením.
Development of algorithm of imaging methods in diagnostic of knee joint in years 2001 - 2006 in University Hospital Motol
Keywords: algoritmus; artrografia; cena; magnetická rezonancia; počítačová tomografia; ultrazvuk; skiagrafia; algorithm; artrography; price; magnetic resonance; computer tomography; ultrasound; radiography