Reakce na zbarvení ruměnice pospolné (Pyrrhocoris apterus) a jeho varianty u lidí - Vaňkátová, Martina (Jihočeská univerzita, 2012)
Zatím nikdo nezkoumal lidskou reakci na aposematické signály. Použila jsem zbarvení ruměnice pospolné a modifikace jeho barvy a vzoru pro testování reakcí lidí. Lidé prokázali odmítavou reakci na bílou barvu a na některé typy očních skvrn. Existuje velký rozdíl v reakcích na červenou a černou barvu u různých skupin lidí. Toto téma vyžaduje další výzkum.
Human's reaction to the red firebug's (Pyrrhocoris apterus) coloration and it's modified coloration
Keywords: Pyrrhocoris apterus; ruměnice pospolná; lidská reakce; aposematismus; barva; zbarvení; vzor; Pyrrhocoris apterus; red firebug; human reaction; aposematism; color; coloration; pattern