Účast dětí na pohřbech - Ratajová, Eva (Jihočeská univerzita, 2022)
Práce se zabývá tématem účasti dětí na pohřbech od mladšího školního věku po adolescenci a zkoumá, jaký má pro ně osobní účast či neúčast na pohřbech blízkých osob význam. V teoretické části popisuje význam pohřbů z různých hledisek a popisuje církevní a sekulární pohřební obřady. Zaměřuje pozornost na psychické vnímání smrti a pohřbu u dětí vymezených věkových kategorií, na rozhovory a morální a etické hledisko. Vyjadřuje se k rituálům dětí. V praktické části nám empirický výzkum odhaluje žitou zkušenost respondentů, z které máme možnost zjistit význam osobní účasti či neúčasti dětí na pohřbech blízkých osob v kontextu rodinného prostředí.
Participation of Children at the Funeral
Keywords: umírání; smrt; pohřeb; rituál; církevní pohřební obřad; sekulární pohřební obřad; děti; dospívající; dospělí; dying; death; funeral; ritual; church funeral ceremony; secular funeral rite; children; adolescents; adults