Katolický kněz a politik Ferdinand Juriga a jeho vztah k první Československé republice - Rillichová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem této bakalářské práce je nejen přiblížit život a činnost slovenského katolického kněze a politika Ferdinanda Jurigy, a to zvláště v období první světové války a nadcházejícím desetiletí, ale především analyzovat jeho politické a náboženské názory a představit jeho politický poměr k první Československé republice. Úvodní kapitoly přibližují politický systém první Československé republiky, jehož kontext je nezbytný pro pochopení konkrétních činů Ferdinanda Jurigy a událostí vytyčeného časového rozmezí. Uvedené pasáže jsou doplněny analýzou některých významných Jurigových novinových článků, parlamentních proslovů a politických dokumentů. Práce je rozšířena o autentické myšlenky Ferdinanda Jurigy, které zaznamenal ve svých pamětech Blahozvesť kriesenia slovenského národa a slovenskej krajiny.
Catholic priest and politician Ferdinand Juriga and his relation to the first Czechoslovak republic
Keywords: první Československá republika; katolický kněz; první světová válka (1914-1918); katolický tisk; parlament; nástupnický stát; slovenština; Revoluční Národní shromáždění; politický katolicismus; vlastenectví; first Czechoslovak republic; catholic priest; World War (1914-1918); catholic press; parliament; successor state; Slovak language; Revolutionary National Assembly; political catholicism; patriotism