Zdravotní gramotnost seniorů v oblasti farmakologie. - Bednářová, Rita (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce se zabývá problematikou zdravotní gramotností seniorů v oblasti farmakologie. Cílem práce bylo zjistit, jaké mají senioři dovednosti a schopnosti porozumět, vyhledat a používat informace, služby a nástroje, které souvisejí s farmakologií. Díky těmto sociálním a kognitivním dovednostem může mít senior kontrolu nad svým zdravím, rozhodovat se správně o zdravotním stavu a udržovat a podporovat své zdraví. Druhým cílem práce bylo zjistit, s jakými problémy se senioři setkávají při každodenním užívání léků, a co jim působí největší obtíže. Při dnešním nadužívání léků se senioři potýkají s více než jedním problémem a dochází tak k ovlivnění jejich kvality života a celé farmakoterapie. Stanovených cílů bylo dosaženo pomocí kvantitativního výzkumu formou dotazníků. Zkoumaným vzorkem byli muži a ženy od 65 let a celkový počet respondentů činil 120. Stanovené cíle byly dva a s nimi osm souvisejících hypotéz. Z osmi hypotéz se nám na základě získaných výsledků potvrdily dvě a šest se nám jich nepotvrdilo. Na základě získaných informací z výzkumu byla vytvořena ve spolupráci s grafickým odborníkem Dominikou Pýchovou stylizovaná ilustrace (Příloha 2), která by se mohla zakomponovat do příbalových letáků a zjednodušit tak užívání farmak seniorem a zlehčit získávání informací z příbalových letáků. Protože ve většině případů senioři nečtou příbalové letáky z důvodu malého písma. Při vyplňování dotazníků jsem byla přítomna a dozvěděla jsem se, že by seniorům vyhovoval lepší a jednotný lékový seznam, který by jim zjednodušil užívání léků. Proto jsem přepracovala americkou verzi lékového seznamu, který je přiložen v Příloze 3. Z celkového výzkumu vyplývá, že polovina seniorů užívá více jak 5 léků a problém jim činí spíše znalost účinků léků než znalost jejich názvů. Vedlejší účinky léků téměř nikdo nezná, stejně tak jako klinického farmaceuta, který by jim farmakoterapii v mnoha případech usnadnil. Praktičtí lékaři nekontrolují medikaci svým pacientům a mnohdy se až při hospitalizaci zjistí, že pacient užívá zbytečné léky anebo dokonce ty, které už se dávno nepředepisují. Dokud se nezlepší edukace seniorů, ve které hraje důležitou roli i sestra, praktickými lékaři nebo se nezavedou pravidelné kontroly lékového seznamu, budou senioři v alarmujícím nebezpečí a jejich zdravotní gramotnost se nezlepší, ale naopak se bude ještě více snižovat.
The Health Literacy of Seniors in Pharmacology.
Keywords: Senioři; zdravotní gramotnost; farmakologie; polypragmazie; farmaka; farmakoterapie.; Seniors; health literacy; pharmacology; polypharmacy; medicines; pharmacotherapy.