Nonverbální komunikace sester s pacienty. - Jeglová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2012)
Název této bakalářské práce je: Nonverbální komunikace sester s pacienty. Pojem komunikace je v současné době dostává stále více do popředí zájmu. Komunikace tím dostává na důležitosti a realizuje se komunikační příprava pro vykonávání určité profese. Komunikační dovednosti by měly být součástí profesionální výbavy všech profesí, které se dostávají do kontaktu s lidmi. Osvojenísi komunikačních dovedností je nezbytné především v pomáhajících profesích. Pro průběh ošetřovatelského procesu je komunikace nezbytná, u všeobecných sester se předpokládá zvládání jak všeobecných i odborných vědomostí, tak i schopnost efektivně komunikovat. Výzkumná část práce byla provedena pomocí kvalitativního šetření. Technikou sběru dat byl polostandardizovaný rozhovor. Výsledky výzkumu jsou prezentovány v přepisech rozhovorů a následně zpracovány do kategorizovaných tabulek. Výzkumný soubor tvořilo 10 náhodně vybraných pacientů interního a nervového oddělení Nemocnice České Budějovice a.s.,a 10 všeobecných sester pracujících na různých odděleních nemocnic České republiky. Cílem práce bylo zjistit specifika nonverbální komunikace sester s pacienty jak z pohledu sester, tak z pohledu pacientů. K dosažení cílů byly stanoveny čtyři výzkumné otázky: 1.Znají všeobecné sestry složky nonverbální komunikace? 2.Jaká jsou specifika nonverbální komunikace všeobecných sester? 3.Co je pro pacienta pozitivum v nonverbální komunikaci se sestrou? 4.Co je pro pacienta negativum v nonverbální komunikaci se sestrou? Teoretická část práce může sloužit jako studijní materiál především studentům ošetřovatelství. Výsledky práce mohou sloužit odborné ošetřovatelské veřejnosti k lepšímu pochopení pojmu nonverbální komunikace a jejich složek a také ke zkvalitnění ošetřovatelské péče z hlediska nonverbální komunikace. Výstupem bakalářské práce je návrh brožury. Práce by mohla všeobecné sestry motivovat k dalšímu vzdělávání a zdokonalování se v oblasti nonverbální komunikace.
Nonverbal comunication of nurses with patients.
Keywords: Komunikace; nonverbální komunikace; sestra; pacient; negativum; pozitivum.; Comunication; Nonverbal comunication; nurse; patient.