Motivace a stimulace lidských zdrojů ve vybrané organizaci - Cába, Zdeněk (Jihočeská univerzita, 2016)
Má bakalářská práce se zabývá tématem motivace a stimulace lidských zdrojů ve vybrané organizaci. V současnosti je toto téma čím dál tím více probírané, přesto udržet si motivované zaměstnance není v dnešní době vůbec snadné. Je důležité znát přání a potřeby svých zaměstnanců, snažit se, aby byli ve firmě spokojeni, a budovat kladný vztah k vykonané práci. K tomu je nezbytné, aby firma měla dobře propracovaný motivační systém. Cílem práce bylo zhodnocení motivace a stimulace lidských zdrojů ve vybrané organizaci a navržení změn vedoucích ke zlepšení současného stavu. Pro zpracování této práce jsem si zvolil společnost ENERGOFOREST s. r. o., kde jsem se zaměřil na všechny zaměstnance této organizace (technicko-hospodářští pracovníci, dělníci v provozu). Práce je rozdělena na dvě části, a to praktickou a teoretickou. V teoretické části je zpracován literární přehled, který slouží k pochopení dané problematiky. V této části jsou vysvětleny základní pojmy motivace a stimulace, jako je motiv, stimul aj. Dále jsem se zabýval například nejznámějšími motivačními a stimulačními teoriemi, pracovní motivací, vlivy působícími na motivaci, stimulačními prostředky atd. Na začátku praktické části jsou uvedeny základní informace o společnosti ENERGOFOREST. Dále jsem zhodnotil současný stav organizace v souvislosti s motivací a stimulací. Informace k tomuto tématu jsem získal na základě rozhovoru s manažerem a dotazníkového šetření, kterého se účastnili všichni zaměstnanci podniku. Účelem tohoto šetření bylo zjistit základní informace o zaměstnancích, dále jejich spokojenost z hlediska motivace a stimulace a v neposlední řadě i motivační faktory, které nejvíce respondenty ovlivňují. V závěru této části jsou sepsány určité návrhy změn motivačního systému, které by mohly vést k vyšší spokojenosti zaměstnanců a tím i k zefektivnění činnosti celé organizace. Tato bakalářská práce může být přínosem především pro organizaci ENERGOFOREST s. r. o., protože přináší návrhy změn, které by mohli přispět k vyšší spokojenosti a prosperitě celé organizace. Dalším přínosem může být dotazník na téma: "Motivace a stimulace lidských zdrojů ve vybrané organizaci", který mohou využít i jiné firmy ke zjištění motivace a stimulace svých zaměstnanců.
Motivation and stimulation of human resources in the selected organization
Keywords: motivace; stimulace; zaměstnanci; dotazník; organizace; motivation; stimulation; employees; questionnaire; organization