Využití regionálních dějin Vltavotýnska ve výuce dějepisu. Pracovní učebnice s regionálně dějinnou tematikou - Pintnerová, Anna (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce Využití regionálních dějin Vltavotýnska ve výuce dějepisu. Pracovní učebnice s regionálně dějinnou tematikou je příspěvkem k didaktice dějepisu. Obhajuje důležité postavení regionálně dějinného a environmentálního vzdělávání spolu s Výchovou ke vztahu ke kulturně historickému dědictví v dějepisné výuce,a to zejména na 2. stupni základní školy. Zmíněné aspekty dějepisného vzdělávání jsou sledovány ve vybraných vzdělávacích dokumentech, které určovaly podobu základního školství v 90. letech 20. století i ve finálním produktu této reformy ? v Rámcovém vzdělávacím programu pro základní vzdělávání. Hlavní výstup práce představuje učebnice regionálních dějin Vltavotýnska Lidé od řeky, ve které se odrážejí nabyté poznatky. Pracovní učebnice obsahuje jak úkoly vlastní pracovnímu sešitu, tak delší texty a obrazový materiál, které žáka poutavou formou seznamují se základním dějinným vývojem mikroregionu a jsou cenným příspěvkem k žákově environmentálnímu vzdělávání.
The Use of Regional History of Vltavotynsko in History Lessons. Workbook with Regional Historical Topics
Keywords: regionální dějiny; environmetální dějiny; výchova ke vztahu ke kulturně historickému dědictví; pracovní učebnice; didaktika dějepisu; region; historická geografie; environmentální výchova; vzdělávací dokumenty; dějepis; regional history; environmental history; education for relationship to cultural-historical heritage; workbook; didactics of history; region; historical geography; environmental education; educational documents; history