Urbář fary Horažďovice z roku 1773 - Hesounová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2007)
Tato bakalářská práce analyzuje dvě knihy urbářů fary v Horažďovicích z r. 1773 a obsahuje také jejich edici. Fara v Horažďovicích a některé okolní vesnice patřily k panství řádu maltézských rytířů, kteří sídlili ve Strakonicích. Urbáře obsahují soupisy povinností vůči faře a řádu, které museli vykonávat poddaní ve vesnicích Babín, Veřechov, Krejnice a Kejnice. Podkladem pro tuto práci byly především urbáře uložené ve Státním oblastním archivu v Třeboni a literatura týkající se vývoje církevní správy, dějin Horažďovicka a řádu johanitů. Práce je rozdělena do šesti kapitol. Úvodní část vymezuje téma a badatelský záměr práce a vyjadřuje se k použitým pramenům a literatuře. Druhá kapitola přináší obecné informace o farách a farní organizaci v 18. století. Třetí kapitola se zaměřuje na faru v Horažďovicích a objasňuje její vývoj, hospodaření a připojené vesnice. Ve čtvrté kapitole jsou urbáře podrobeny diplomatické analýze ? zkoumalo se jejich písmo a písaři, psací látka, jazyk, čas, místo a důvod vzniku. Další kapitola se věnuje obsahu obou knih a přináší rozbor poddanských povinností. Obyvatelé vesnic jsou rozděleni podle majetku do tří skupin, které jsou blíže charakterizovány. Kapitola obsahuje i přehled celkových částek, které poddaní platili maltézským rytířům a faře. Poslední kapitola přináší závěrečné shrnutí celé práce. Za závěr jsou řazeny seznamy použitých zkratek, pramenů a literatury a příloh. Nejobsáhlejší částí příloh je vlastní edice obou urbářů. Pro lepší představu o písmu a celkovém vzhledu urbářů je připojena fotodokumentace některých listů.
The land and duties register from the parish of Horažďovice 1773