Mapování a modelová rekonstrukce historických technických staveb v příhraničním regionu - Králová, Štěpánka (Jihočeská univerzita, 2020)
Diplomová práce se zabývá tématem historických technických staveb ve venkovském prostoru. V části literární rešerše má přiblížit a přehledně shrnout obecné informace o technických stavbách ve venkovském prostoru. Tato část má několik kapitol, které obsahují rozdělení typů technických staveb, vývoj jejich typických konstrukcí a zvláštních prvků, dále faktory, které ovlivnily vývoj těchto staveb a jejich členění dle jednotlivých regionů České republiky. Praktická část má již konkrétní zaměření na vybranou zájmovou lokalitu v příhraničí - obec Kvilda. V této části je popsána historie obce, průběh jejího osidlování a socioekonomický vývoj. Dále jsou zde zmapovány, identifikovány a kategorizovány všechny historické technické stavby v obci. Zároveň byla vytvořena dokumentace shrnující ucelené informace o jednotlivých objektech. V závěru jsou zhodnoceny vysledované závislosti mezi rozmístěním technických staveb a vývojem zvoleného regionu.
Mapping and model reconstruction of historical technical buildings in the border region
Keywords: lidová architektura; technické stavby; historie venkova; vývoj osídlení; pohraničí; okres Prachatice; Kvilda; vernacular architecture; technical structures; rural history; settlement development; border regions; Prachatice District; Kvilda